פריון האישה
מערכת הרבייה האנושית היא אחת המערכות המורכבות בגוף האדם. השגת הריון תקין כוללת שורה של פעילות הורמונלית מדויקת בכדי לסנכרן בין הבשלת הביצית, הביוץ, ההפריה ע"י הזרע וההשרשה תקינה ברירית הרחם, המשך בהתפתחות הריון תקינה וכלה בלידת חי של צאצא עם מערכות גוף תקינות ובשלות. מכיוון שמדובר בהליך כה מורכב, אין זה פלא שהליך יצירת והחזקת ההריון חשוף לסיבוכים והשפעות שליליות.
אי פריון מוגבר כהיעדר הריון לאחר שנה של יחסים בלתי מוגנים בהיעדר הפרעות ברורות לרבייה (כגון אי סדירות במחזורים או קשיים בתפקוד מיני). כאשר גיל האישה 35 ומעלה, הסף להגדרת ליקוי הפוריות מופחת ל-6 חודשים בלבד. 15% מהזוגות סובלים מליקוי פוריות, כאשר הרכיב המרכזי והבולט ביותר ביכולת הפוריות הינו גיל האישה.
לעומת הרחם והחצוצרות, אשר תפקודן נשמר לאורך עשורי חיים רבים, השחלות חשופות לנזקים מסוגים שונים ובעיקר השלכות הגיל מעבר ל-35. "השעון הביולוגי" משמעו ירידה משולבת באיכות וכמות הביציות ("רזרבה שחלתית"), אשר מתחילה סביב גיל 35 ונמשכת ברציפות עד גיל 45, אשר מעבר לו הריון הינו תופעה חריגה ביותר. חשוב לדעת שיש לנו אפשרויות לשפר את הירידה בפוריות באמצעות שמירה על אורח חיים בריא ככל הניתן כגון הימנעות מעישון ושמירה על משקל גוף תקין.
מלבד ההפחתה של ה"רזרבה השחלתית", קיימות סיבות רבות נוספות העלולות להביא לפגיעה בפוריות האישה כגון:
הבירור לליקוי פוריות האישה:
ככל שהבירור הראשוני מקיף יותר כך עולה הסבירות לאבחון מדויק של מקור הבעיה, מה מאפשר מתן טיפול מדויק ככל הניתן ומיקסום הסיכוי להריון בזמן הקצר ביותר האפשרי.
הבירור כולל מספר שלבים: תשאול רפואי, בדיקה גופנית, אולטרסאונד גינקולוגי, בדיקות דם מקיפות בקבלת הווסת (פרופיל הורמונלי להערכת הרזרבה השחלתית – פוטנציאל הפוריות השחלתי), הערכה של החצוצרות ובדיקות נוספות לפי צורך (סקר גנטי, הסטרוסקופיה להערכת חלל הרחם ואחרות).
בתום הבירור מבצע יעוץ עדכני לסיכום מכלול הממצאים, הצעת אלטרנטיביות ובחירת האפשרות המיטבית.
מהם טיפולי הפוריות הקיימים כיום?
באופן גס ניתן לומר כי יש שתי גישות טיפוליות עיקריות:
זוגות בעלי ליקוי פוריות יכולים להיות שונים מאוד זה מזה. על כן בחירת הטיפול האופטימלי צריכה להיעשות לאחר דיון פתוח וכן מול רופא\ת הפוריות לאחר הסבר מקיף על תוצאות הבירור, סקירת אפשרויות הטיפול הרלוונטיות על יתרונותיהן וחסרונותיהן ובסופו של דבר קבלת ההחלטה הנכונה לאותו שלב.
הגישה הכללית, בדומה לטיפולים אחרים מעולם הרפואה, תומכת בטיפולים פשוטים יותר בתחילה ורק בהיעדר הצלחה מעבר לטיפולים מורכבים יותר דוגמת IVF. עם זאת, במצבים מורכבים יחסית (רזרבה שחלתית ירודה, חסימה של שתי החצוצרות, הפרעה משולבת באישה וגבר וכו) יש מקום למעבר ישיר ל-IVF.
"טיפ" – מטופלים רבים הפונים לטיפול רפואי, ובעיקר אלו הזקוקים לטיפולי פוריות, נוטים לפנות למקורות מידע במדיה הדיגיטלית בכדי לקבל מידע אודות מצבם. לצערי אמינות המידע במקורות אלו לוקה בחסר לעיתים קרובות, והישענות על מידע מסוג זה עלולה להביא לקבלת החלטות שגויות עד כדי פגיעה קשה בסיכויים להריון ולידה. אני תומך בקבלת חוות דעת שניה, שלישית ואף יותר ככל הנדרש מרופא/ה בתחום הפוריות. הצלבת היעוצים ממקורות מוסמכים לא רק מספקת מידע אמין ועדכני ותורמת לסיכויים להריון אלא גם מפחיתה חרדה ומקלה על ההתמודדות הרגשית המורכבת מלכתחילה.
ד"ר גת מקבל בקליניקה מטופלים במסגרת פרטית וכן בהסדר עם "כללית מושלם".
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם